Naarmate men ouder wordt, is het nuttig om iets meer aandacht te besteden aan de voeding. De energiebehoefte daalt, maar de behoefte aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels, blijft.
Voor de rest veranderen de voedingsbehoeften niet zo veel. Behalve wanneer een cliënt zijn voedingspatroon moet veranderen en een dieet moet volgen naar aanleiding van een ziekte of aandoening. Diëten kunnen immers een ondersteunende rol spelen bij de behandeling ervan.
Als verzorgende sta je dus voor een uitdaging.
Doelstelling
Weten waarom een diabetes cliënt zich aan een bepaald dieet moet houden.
Inhoud
• Diabetes type 1 en diabetes type 2.
• Hypoglycemie – hyperglycemie.
• Het belang van voeding bij diabetes.
• Relatie koolhydraten en medicatie.
• Hoe stel je een gezonde diabetesvoeding samen?
• De ‘diabetesproducten’.
• Een goed dieet als verhoging op een comfortabel leven als diabetespatiënt.